Kalau NUFF ZzZzZ tu..Tolong la gerak yer..3 kali cukup lah [F5].. kalau x jaga gak..biarlah NUFF tu tido..letih sangat la tu..hehe

Tolong Klik kalau ada iklan kat bwh k..

10 June 2010

Cap jari ganti kad ATM


BANK BPS SA di Poland mendakwa ia merupakan bank pertama di Eropah menggunakan titik tunai biometrik untuk memudahkan pelanggannya menjalankan urus niaga di mesin pengeluaran wang automatik (ATM).
Teknologi tersebut membenarkan pelanggan-pelanggan menggunakan cap jari mereka berbanding kad ATM untuk mengeluarkan wang dengan mudah dan selamat.
"Bank kami adalah yang pertama menawarkan perkhidmatan ini di Eropah untuk memastikan keselamatan urus niaga dan kod rahsia pelanggan terjamin.

"Terima kasih kepada sistem yang dapat mengimbas pembuluh darah di jari-jari sekali gus membenarkan pelanggan-pelanggan mengeluarkan wang mereka," kata Timbalan Presiden Bank BPS SA, Krzysztof Jagielski.
Mesin berkenaan yang mengimbas rangkaian unik urat di hujung jari dibangunkan Wincor Nixdorf berasaskan teknologi urat jari (finger vein) yang dibangunkan syarikat gergasi Jepun, Hitachi.
Walaupun teknologi berkenaan masih baharu di Eropah, ia sudah digunakan dengan meluas di negara Jepun.

milo: agak2 kalau sistem ni guna kat Malaysia ok tak?? milo nak pesan..jangan simpan duit byk dlm bank kalau sayang jari anda..hehe

18 comments:

Ika Suhaimi said...

mcme kalau jari org yg rajin buat kerja umh tu..??
yg pecah kne 'mkn' sabun la..?
yg terbakar..?
yg diserang kulit mngelupas 'tibe2'..?
takpon yg dlahirkan tanpe jari..?

tak ke haru hidup..??

haha..came from innit

eiysya zasya's said...

selamat sangat ke guna cap jari ni? sbb org boleh buat macam2..tiru cap jari tu ke..tapi, ok laa kot..huhu~

Milofloat said...

btul jgk tu ekk.... tp jari tgn kan ade 10...simpan la satu jari elok2.. hehehe

Ika..itu bleh jadi persoalan tuu..

Hassanah said...

kalau gune kt m'sia takut nanti ade pulak org yg kene potong ibu jari

cik panadol said...

lepas ni aku nk insurans kn jari2 aku la...bahaya ni...jari2 ni pulak yg akan jadi sasaran perompak...hish

Milofloat said...

eiysya>>mybe lebih slamat kot.. rasenye bkn satu tu jer security yg diorang buat.. password tu msti ade jgk kot..mcm kat ATM gak

Milofloat said...

Hassanah >>mmg la ade kelemahan.. ni kan sistem yg manusia buat..

cik panadol >> btul tuu..insurankan byk2.. duit dlm bank simpan rm1 dah laa.. jnji insuran tu rm1juta.. hehe

LaNuNsepet said...

jari opah aku tak leh lar.. dah calar2.. djulu dok keje kasar2..

he3

Milofloat said...

lanun >> opah lanun penah guna ATM x??hehe

aainaa said...

best gune cap jari tapi akak aku cap jari die da xde, cos tangan die menggelupas. abis camne org cam akak aku nk kua duit? haha

sop said...

bagus.. x yah aku bawa kad, ganti kad, dan macam2 ttg kad

sop said...

bagus.. x yah aku bawa kad, ganti kad, dan macam2 ttg kad

Milofloat said...

ainaa>> nt milo pk tntg solution tu.. hehe

abg sop>> sng kan..kalau kad hlg pastu nak wat blk kena cas lg..

Izyan Nadiah said...

abeh lau tangan kudung mcm mane..hehe

Izyan Nadiah said...

abeh lau tangan kudung mcm mane..hehe

pch said...

bahya...silap2 kena rompak potong jari sekali...adehhh





FREE : Software lajukan komputer anda
FREE : e-book Kord Gitar Lagu Melayu

DOWNLOAD SEKARANG..JADUAL PERLAWANAN WORLD CUP 2010

Milofloat said...

bya tu...simpan tangan dlm poket.. hehe

Syukie said...

guna dekat malaysia , agak bahaya kot..orang malaysia ni bukan betoi sgt, kang dikerat jari habes ar...hehe~




Sila lah melawat blog saye :D